Дряново

/Дряново
Дряново2019-12-25T23:14:29+00:00

Project Description

Географски (GPS) координати:

  • N 41°47’38“.63,
  • E 24°47’10“.93
  • Надморска височина 1100 м,
  • Жители 189

Как да стигнем до Дряново

След като отминете град Лъки и поемете в посока Смолян, на 3 км от града ще стигнете разклон. Пътят напред ще ви отведе до селата Джурково и Здравец, а пътя в дясно в село Дряново.

Дряново е разположено по източния склон на един от ридовете на Радюва планина, в подножието на върховете Дръндевица (1646 м), Пандурова чука (1599 м) и Малкото солище (1750 м). В дола под селото тече река Дряновска, която продължава надолу докато стигне разклона за, който споменах и се влива в река Джурковска.

Изглед към село дряново

Произход на Дряново

Според фолклорното предание, в долния край на селото имало голямо дряново дърво, от което произлиза името му. През първата половина на XVII в Дряново все още е населено с християни, които дават подслон на бежанци от съседното село Павелско. Половин век по-късно дряновци са насила и жестоко помохамеданчени. Приемайки чуждата вяра, те запазват своя език, бит и фолклорна култура. През тежките години на робството селото е опожарявано няколко пъти.

Голямо дряново дърво

Около селото са открити развалини на древно тракийско светилище, които обаче още не са проучени. Близо е и достъпния връх „Могила“, от който може да се насладите на прекрасна гледка и да запомните завинаги видяното. В района на селото има и няколко пещери, все още не проучени, но предполагам заинтригуващи пещерняците, желаещи да изследват тези места.

Връх могила около Лъки

Тук има две категоризирани къщи за гости, където може да отседнете, ако решите да прекарате част от времето си при нас. За повече подробности посетете раздел Туризъм. По пътя за селото можете да си купите прясна пъстърва от намиращия се наблизо рибарник и да помолите вашите домакини да ви я приготвят, според вкуса ви.