Белица

/Белица
Белица2019-12-26T11:34:40+00:00

Project Description

Селото е разположено на десния бряг на река Белишка, между ридовете Градище и Крушевска планина. Според местните фолклорни легенди, то носи името на девойката Белиша, която дава живота си през турското робство, за да съхрани чисти своята вяра, моминство и род.

Географски кординати (GPS)

  • N 41°49’35“.86,
  • E 24°53’52“.43
  • Надморска височина 700 м,
  • жители 208

Забележителности

Белица е едно от големите села в община Лъки. Наблизо се намира и старото село Хамбар дере, където са снимани някои сцени от филма „Време разделно“. По пътя към селото може да видите интересния скален мост „Шапран дупка“, който природата е сътворила, като река Белишка е прокопала твърдата скала и си е проправила път надолу.

Шапран Дупка

Шапран дупка

След селото вече навлизаме в района на Държавното ловно стопанство „Кормисош“, заемащо площ от 41 930 ха. Ако продължите пътя си в посока към село Загражден, след около 4 км на другия бряг на реката може да видите бившата ловна резиденция на  Тодор Живков, с интересна архитектура, богато декорирана с дърво, хеликоптерна площадка. Тук срещу заплащане можете да ловувате едър и дребен дивеч, с който е богат този район. Тук са идвали да ловуват много известни личности, сред които ще споменем президента на България – Георги Първанов и шоумена Слави Трифонов.

Резерват Кормисош

Друг интересен обект за посещение е и вивариума за мечки, в който към края на 2010 г. има 13 мечки. Той се намира на мястото, където някога се е намирало село Карамуш. До него води черен път, който се отклонява от пътя за с.Загражден.

На около километър след с.Белица можете да се насладите и на водопада „Гюмберджията“, от когото съм сигурен, че ще останете очаровани. Достъпът до него е лесен. Той се намира непосредствено до шосето.